А   Б  В  Г  Д  Е  Є  Ж  З  І  Ї  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Ю  Я 


Натуральний вазелін

Натуральний вазелін має більш красивий і прозорий вигляд, ніж штучний. Він менш схильний зміни консистенції при температурних коливаннях і не потіє, але для більшої частини косметичної продукції, зокрема длякре-мов, що призначаються для масажу, не годиться внаслідок значної в'язкості і липкості. Натуральний вазелін залишає на шкірі липкий жирний, важкозмивні наліт. Застосовується, коли його клейкість і прозорість необхідні (наприклад, в Бріолін) як домішка длязапобігання ексудата (випотів) в штучному вазеліні, а також у тих випадках, коли потрібно продукт, який завдяки високій точці плавлення, будучи накладено на шкіру товстим шаром, не повинен розпливатися і стікати.

Натуральний вазелін тим краще, чим вінпрозора, безбарвна, чим легше тягнеться і чим довше при цьому нитка.

Дуже часто питання про природу даного вазеліну дозволяється зовнішнім оглядом і випробуванням. Натуральні вазеліни більш липки, тягнуться в нитки між пальцями, майже завжди відрізняються більшою прозорістю та однорідністю.

Армані іPодано (283) розчиняють 1 г вазеліну в 20 см3 суміші з рівних частин бензину і абсолютного спирту при нагріванні, після чого пробірка з абсолютно прозорим розчином на добу залишається на холоду. У разі натурального вазеліну на дні пробірки з'являються кілька маслянистих крапель, але штучний продукт у тих же умовах виділяє хлопьевідний осад парафіну. Маркуссон і Лебідь замість спирто-бензину застосовують спирто-ефір.

Натуральний вазелін має більш красивий і прозорий вигляд, ніж штучний. Він менш схильний зміни консистенції при температурних коливаннях і не потіє, але для більшої частини косметичної продукції, зокрема для кре-мов, що призначаються для масажу, не годиться внаслідок значної в'язкості і липкості. Натуральний вазелін залишає на шкірі липкий жирний, важкозмивні наліт. Застосовується, коли його клейкість і прозорість необхідні (наприклад, в Бріолін) як домішка для запобігання ексудата (випотів) в штучному вазеліні, а також у тих випадках, коли потрібно продукт, який завдяки високій точці плавлення, будучи накладено на шкіру товстим шаром, не повинен розпливатися і стікати.

Pазлічают два види вазеліну: натуральний і штучний. Натуральний (природний) вазелін отримують із залишків від розгонки парафінових нафт з подальшим очищенням сірчаною кислотою і відбілення адсорбентами. Природний вазелін володіє антисептичними і гідрофільними властивостями і здатністю (особливо в суміші з ланоліном) поглинати і утримувати значну кількість води. У чистому вигляді в промисловості використовується натуральний вазелін не як самостійний продукт, а як сировину для приготування штучних вазі-линів. Штучний вазелін являє собою ароматизовану суміш з церезину, парафіну та парфумерного масла в різній пропорції в залежності від точки плавлення перших двох компонентів. До складу вазеліну можуть входити також природний вазелін білого кольору і вибілений петролатум, призначений для підвищення в'язкості і запобігання від виступу вологи на поверхні шкіри. У борний вазелін додають в якості дезинфікуючого засобу борну кислоту. Внаслідок того що вазелін при нагріванні повністю змішується з жирами, маслами і воском, він є хорошою основою для приготування жирових захисних кремів.